UUSI TIELIIKENNELAKI TOI MUUTOKSIA TALVIRENKAIDEN KÄYTTÖÖN

Uusi tieliikennelaki astui voimaan 1.6.2020. Laki tuo muutoksia esimerkiksi ajonopeuksiin, liikennemerkkeihin ja rikemaksuihin, sekä ennen kaikkea kesä- ja talvirenkaiden vaihdon ajankohtiin.

Renkaiden osalta tieliikennelaissa kaksi asiaa on ylitse muiden. Talvirenkaiden vaihtoaika määräytyy ennen kaikkea kelin mukaisesti, kun aiemmin se on ollut kalenteriin sidottu. Samalla kuljettajan vastuu talvirenkaiden sopivasta vaihtoajankohdasta korostuu.

Talvirenkaita on käytettävä kelin edellyttämällä tavalla

Uuden tieliikennelain myötä niin kutsuttu talvirengaspakko jää historiaan. Talvirenkaita tulee yhä käyttää, mutta niiden vaihtoaika ei ole sidottu pelkästään kalenteriin.

Uusi tieliikennelaki kertoo, että

Talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Samalla myös traktorien ja L-luokkien ajoneuvojen talviajan rengasvaatimuksia on tarkistettu.

Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun ja muulloinkin, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Voit tutustua uuden tieliikennelain rengasmääräyksiin Traficomin sivustolla.

Näin ollen talvirenkaiden käyttöaika pidentyy kuukaudella molempiin suuntiin. Toisin sanoen voit ajella kesärenkailla pidempään tuona ajankohtana, mikäli keli on kesärenkaille sopiva. Samalla tulee muistaa, että jää, lumi ja pakkanen voivat muodostua yhdessä yössä ongelmaksi, joten talvirenkaiden vaihdon oikea ajoitus on tärkeää.

Vaikka vanha talvirengaspakko poistuu, talvi ei saa yllättää sinua renkaanvaihdossa. Autoilijan vastuulla on huolehtia, että renkaat ovat kelin mukaiset ja turvalliset.  Talvirenkaiden vaatima keli tarkoittaa pientäkin tieosuutta, jossa on joko liukkauden mahdollisuus tai liukkautta. Kuten Liikenneturva korostaa, yksittäisissä tapauksissa lopulta liikenteenvalvoja voi määrittää, täyttävätkö olosuhteet talvirenkaiden käytön ehdot.

Lain mukaan renkaiden kulutuspinnan urasyvyyksien tulee olla jatkossakin kesärenkaissa 1,6 mm ja talvirenkaissa vähintään 3 mm. Rengasalan ammattilaisina emme suosittele kuluttamaan renkaita ”loppuun”, sillä renkaiden turvallisuus ja suorituskyky heikkenevät jo ennen lakisääteisen rajan tullessa vastaan.

Uusi tieliikennelaki lanseeraa myös nastarengaskielto-liikennemerkin. Kaupunkeihin tarkoitettua liikennemerkkiä voidaan käyttää lyhyillä tieosuuksilla ja asuinkaduilla, joilla nastarenkailla ajaminen ei ole sallittua esim. katupölyn lisääntymisriskin vuoksi. Käytännössä tällaisia osuuksia on Suomessa vielä vähän.

Yhteenveto – renkaat ja tieliikennelaki

  • Talvirenkaita on käytettävä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana, mikäli keli sen edellyttää
  • Talvirenkaiden sallittu käyttöaika pitenee kuukaudella syksyllä ja keväällä
  • Kuljettajan vastuu korostuu – talvirenkaat tulee vaihdattaa kelin ja sään edellyttäessä
  • Uusi tieliikennelaki huomioi paremmin maakuntakohtaiset kelit renkaanvaihdon ajankohdassa
  • Sääennusteiden seuraamisessa täytyy olla entistä tarkempi!

Pyydä tarjous
tai kysy lisää